Koordinasyon ve Kondisyon



Tenis antrenmanlarında 12-13’lü yaşlara kadar gelişmiş kas sinir sistemi ile ilgili olan teknik beceri ve oyun zekası gelişimini içeren antrenmanlara büyük oranda yer verilmelidir.

Ergenlik döneminin başından itibaren kuvvet ve aerobik dayanıklılık performansı, vücut ağırlığı, boy, kalp solunum sistemi ve kas kitlesi gelişimi ile beraber gelişmektedir. Bu dönem kuvvet ve dayanıklılık antrenmanlarına başlanacağı ve veriminin de alınacağı en güzel yaşlardır.

5-6 YAŞ

Tenis oyununda ileride performans tenisçisi olmak için en küçük yaş grubu olan 5-6 yaş gruplarında verilecek motorsal çalışmalar çok önemlidir. Okul öncesi bu çocuklarımıza öncelikle kısa egzersizlerle temel beceri ve koordinasyon çalışmalarına yer verilmelidir. 5-6 yaşlarında sürat antrenmanı olarak adım frekansı antrenmanları önem taşımaktadır. Çalışmalarda vücut hareketlerinin farkında olacağı aktiviteler yaptırılır. Dayanıklılık gelişimi oyun yoluyla verilmelidir. Kuvvet olarak da bu dönemde düşük şiddetli sıçramaları içeren vücut ağırlığı ile yapılan kuvvet antrenmanları uygulanabilir.

7-8 YAŞ

7-8 yaşlarında sürat antrenmanı olarak adım frekansı antrenmanları önem taşımaktadır. Temel beceri ve koordinasyon çalışmalarına bu dönemde de yer verilmelidir. 7-8 yaşları esnekliğin en verimli olarak geliştirildiği yaşlardır, bu dönemde esneklik ve hareketlilik çalışmalarına daha sıklıkla yer verilmelidir. Dayanıklılık gelişimi oyun yoluyla verilmelidir. Kuvvet olarak da bu dönemde düşük şiddetli sıçramaları içeren vücut ağırlığı ile yapılan kuvvet antrenmanları uygulanabilir.

13-14 YAŞ

Aerobik dayanıklılık antremanları serbest ağırlıklarla düşük şiddetli kuvvet antremanları bu dönemin sonuna doğru uygulamak. Düşük ve orta şiddette plyometrik sıçrama antremanları, yine bu dönemin sonlarına doğru poztif ivmelenme süratini (20-25m.) geliştirmek. Esneklik çalışmalarına dikkat edilerek ani boy büyümesinden dolayı hassas uygulamak. Yıllık kondisyon tespitini yapmak için fiziksel testler uygulanarak sporcularımızın gelişim düzeyini takip etmek.

TT Yaş

Tüm kondisyona ait olan motorsal özellikleri tenis oyununa uyarlı antrene edilmesi. Ortanın üstü şiddette aerobik dayanıklılık çalışmaları yapılması. Aerobik metabolizmanın ağırlıklı olduğu tenise özgü süratte devamlılık (tekrarlı sprint antremanları) antremanlarına başlaması. Kendi vücut ağırlığı ile Core Stabilite kuvvet antremanları, Serbest ağırlıklarla orta şiddetli maksimal kuvvet, çabuk kuvvet antrenmanlarına bu dönemde çalışılması. Yıllık kondisyon tespitini yapmak için fiziksel testler uygulayarak sporcularımızın gelişim düzeyinin takip etmek.

17 Yaş

Bu yaş evresinde gencin tüm fiziksel ve fizyolojik özellikleri olgunlaşmıştır. Genç oyuncu tenisin ihtiyacı olan her türlü antremanı kaldırabilecek kapasitedir. Maksimal kuvvet ve patlayıcı kuvvet antremanlarının yoğunluğu arttırarak uygulamak. Sürat, çabukluk, tenise özgü aerobik dayanıklılık diğer motorsal özelliklerin antremanlarına devam edilir. Yıllık kondisyon tespitini yapmak için fiziksel testler uygulayarak sporcularımızın gelişim düzeyinin takip etmek.

İletişim